Voetbal-tenue

Heb jij al een voetbaltenue?

Bijna iedereen heeft wel een voetbaltenue in zijn/haar kast hangen, of misschien ooit gehad. Een echt verzamelobject. Het liefst van je eigen favoriete voetbalclub.  Vaak schaf je een voetbaltenue aan van de club die in jouw stad profvoetbal speelt. Maar de liefde voor een tenue gaat natuurlijk verder dan alleen je eigen Nederlandse voetbalclub. Je kent het vast wel: vroeger als pupil van de week mocht je invullen wat je favoriete buitenlandse club was. Wedden dat je dan koos voor bijvoorbeeld Real MadridBarcelona, of Arsenal. Waarom? Die hadden (en hebben nog steeds) van die fantastische voetbaltenues! Een voetbalclub wisselt vaak van outfit bij de start van het nieuwe voetbalseizoen. Clubs bewaren echter altijd hun tenue uit het verleden. Heeft de club een museum? Dan vind je ze daar  ongetwijfeld !

De historie van het voetbaltenue

Maar hoe zit dat nou met de geschiedenis van het voetbaltenue, want vroeger zag het er allemaal anders uit. Niet zo gek, want ‘vroeger’ had je nog geen sponsoren. In Nederland is de shirtreclame sinds 1982 toegestaan. We hadden het al over het shirt van Real Madrid, dat was maagdelijk wit, zonder sponsor. Een prachtig shirt. Sommige clubs doen het ook wel eens compleet anders. Dan hebben ze geen sponsor, maar een goed doel op het shirt staan. Zo stond er onder meer Unicef op het tenue van Barcelona. En in plaats van dat de club zoals gebruikelijk enorm veel geld krijgt van de sponsor om op het shirt te mogen staan, doneert de club zelf miljoenen aan het goede doel. De afgelopen decennia hebben voetbaltenues een ware evolutie gekend. Ze komen in alle soorten en maten: met een v-neck, een kraagje, een ronde of een v-hals, korte mouwen, lange mouwen. Om nog maar te zwijgen over de bedrukking. De voetbalclubs van weleer hielden het vaak simpel. Je had over het algemeen maar enkele kleuren, soms zelfs maar 1. Had het voetbaltenue twee kleuren? Dan vaak met strepen overdwars of verticale strepen. Zo werden de verschillen in ieder geval goed zichtbaar. Denk maar aan de tijd van de zwart-wit televisie. Jij was voor de club met de strepen overdwars en je vriendje voor die met de verticale strepen. Maar dit is echt voor de ouderen onder ons!

De tenues van nu!

Nu is dat volledig anders. Ook tegenwoordig verschillen de outfits natuurlijk enorm van elkaar. De BBC heeft ooit het shirt van Heerenveen gekraakt. Ze noemden het voetbaltenue met de pompeblêden het lelijkste ooit. Wij snappen dat eerlijk gezegd niet, het is een mooi shirt met een enorme historie. Ook hier zullen we maar zeggen: smaken verschillen. Sommigen vinden het voetbaltenue van NEC niet mooi vanwege de kleurstelling, een ander zal weer zeggen dat hij of zij het prachtig vindt. Maar dat is ook juist het leuke: er is voor ieder wat wild. Zo wilde ik per se een tenue met een kraagje. Het kraagje ging omhoog en zo deed ik alsof ik Eric Cantona was. Iedereen wil Ibrahimovic, Ronaldo of Messi zijn. En dan het liefst in het voetbaltenue waar deze speler in speelt of in heeft gespeeld. En of je nu 10, 18 of 32 bent, dat maakt niets uit. Het is niet leeftijdsgebonden. Je bent immers zo oud als je je voelt!

47 antwoorden
« Oudere reacties
  1. Nina F zegt:

    Top winkel! kwaliteit Is Perfect, Service is top, Prijzen zijn Goed, Winkel Ziet er top uit, Spullen zijn mooi en Goede!! (Hopelijk krijg k ook de mooie bal)👌

    Beantwoorden
  2. Esther zegt:

    Jaaa zelf draag ik geen voetbaltenues (er zijn grenzen aan fanatieke voetbal (moeder) supporte zijn haha. Maar zoonlief is fan van voetbal. Zit in de haarvaten. Dus hij wordt heeeeel blij 😊 Feyenoord vooral. Maar een shirt met neymar erop. Of andere mooie grote club, waar grote voetbalhelden voetballen) kan hij ook heel blij van worden!

    Beantwoorden
« Oudere reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *